Seljačka ili plava krv? (2)




              Povratak pretendenta Aleksandra II Karađorđevića u Srbiju uzburkao je mnoge vode, a kraljevska porodica je osnovala Krunski savet, Krunsko veće i Krunski kabinet, organizacije za podršku uspostave monarhijskog sistema u Srbiji.
              Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević je u više navrata izjavio kako bi “iskoristio sve porodične i privatne veze” da ojača Srbiju, ukoliko bi se uspostavio monarhijski sistem upravljanja zemljom.
              Šta je, konkretno, rekao i obećao prestolonaslednik? Ukoliko samo zagrebemo u nekoliko evropskih kraljevskih domova, videćemo da je to mnogo!
              Recimo, starešina Ruskog imperatorskog doma u egzilu je Velika kneginja Marija Vladimirovna. Sedište doma je u Madridu, a njen sin, Veliki knez Georgij Mihajlović je mogući budući ruski imperator.
Georgij Mihajlovič Romanov
              Svi ostali članovi dinastije Romanov su nelegitimni naslednici, jer su nastali iz morganatskih brakova što je potvrdila i Ruska pravoslavna crkva.              
              Georgij Mihajlovič je 2008. godine počeo raditi kao savetnik direktora najveće ruske rudarske kompanije “Noriljski nikl”, koja ima kopove u celom svetu i u vlasništvu je ruskih oligarha. Već naredne godine, po odobrenju Vladimira Putina, Ruski imperatorski dom dobija status istorijske institucije, a Vrhovni sud Ruske federacije rehabilituje ubijenu carsku porodicu.
              Ruska pravoslavna crkva je kneginju i kneza dočekala kao imperatore i odala im sve počasti kao poglavarima carske Rusije. Naravno, javno mnenje je negativno reagovalo na ceo događaj iz prostog razloga što Veliki knez Georgij Mihajlovič uopšte nije Rus i jedva da u sebi ima par kapi ruske krvi. U medijima, na blogovima i raznim forumima se moglo čuti da je poslednji izdanak Romanovih u potpunosti nemačka dinastija. Romanovi su deo ruske istorije i to je jedino mesto gde ih žele videti.
              Naime, preci Georgija Mihajloviča tek u četvrtom kolenu imaju nešto ruske krvi. Njegov otac je Vilhelm od Pruske, koji je prešao u pravoslavlje i promenio ime da bi se venčao s Velikom kneginjom, a posle razvoda je vratio svoje ime i veru.
              Majka Velike kneginje Marije Vladimirovne je bila Leonida, gruzijsko poljska princeza, a otac Vladimir Kirilović, čija je majka, opet, bila Melita od Edinburga. Vladimirov otac je Kirilo Vladimirović, čija je majka takođe bavarska grofica. Tek peto koleno Georgija Mihajloviča je imalo u sebi nešto ruske krvi, govorimo o caru Aleksandru II Nikolajeviču, no, i njegova majka je bila pruska princeza.
              Dakle, imperatorska dinastija Romanov u sebi najviše sadrži gene Saksen-Koburg-Gota, Savoja, Burbon - Dve Sicilije, Bagration i druge, ali ruske su davno izgubili.
              Ruski car, bez kapi ruske krvi!
              Ako pogledamo vladajuću špansku Kraljevsku dinastiju, i tu ima mnogo zanimljivosti.
              Trenutni kralj Španije je Felipe VI. U U rodoslovu njegovog oca, Huana Karlosa, Svi preci s majčine strane su iz francuskih i italijanskih plemićkih porodica, Burbon i Dve Sicilije, grofovi od Orleana, a sa očeve strane uglavnom nemačkih i engleskih. Tek za njegovog pradedu, kralja Alfonsa XII od Španije kažu da je bio Španac i to zahvaljujući tome što je kraljica Izabela II imala ljubavnike pošto joj je muž bio homoseksualac. Istoričari se prepiru oko toga da li je kralj bio sin satnika ili generala, ali je zvanično sin Izabelinog muža i rođaka Franciska de Asisa de Burbona. Usput, španski kralj je jedini iz dinastije Burbona koji je na vlasti.
              Majka kralja Felipea VI je grčka princeza Sofija, čija je baka bila Olga Konstantinovna iz dinastije Romanova. Drugi preci kraljice Sofije su iz dinastija Saks - Koburg i Gota, Šlezvig - Holštajn, Fridrih III, Wilhelm II... uglavnom iz nemačkih i grčkih plemićkih porodica.
              Dakle, Španski kralj ima svega, samo nema španske krvi.
              Ali, šta je s drugim kraljevskim kućama?
              Šta je to što nudi dinastija Karađorđević?



Foto:
http://www.angelfire.com/pa/ImperialRussian/blog/index.blog?start=1445941679

Comments

Popular Posts