verify

Jun 5, 2014

Prnjavor svira za Šamac - "Bike Fest 2014" za pomoć stradalima u poplavama


Moto klub "Prnjavor 07" u humanitarnoj akciji od 05 -08 juna 2014. godine



Prnjavor je u regionu poznat kao "Mala Evropa", zbog multietničkog i multinacionalnog sastava stanovništva ove opštine, ali ove godine svoj nadimak opravdava i činjenicom da je jedini gradić u BiH koji je doneo dah Evrope i "Bike Fest" koji po svojoj organizaciji šije i mnogo veće gradove širom Evrope.

Ovogodišnji festival, sedmi po redu,  već je bio na otkazivanju zbog katastrofe koja je zadesila našu zemlju, ali članovi kluba su našli način i snagu da sav svoj rad i trud ulože u veliku humanitarnu akciju i vlastitim radom pomognu brojnim unesrećenim porodicama na području opštine Šamac.

Dobro je poznato da su bajkeri intelektualci, rokeri i humanisti, a, ove godine su to ponovo dokazali organizujući pomoć u najtežim vremenima. Pored toga, moto klubovi iz Slovenije i R. Hrvatske donose svoju pomoć, koju su skupljali kako bi pomogli unesrećenima. Takođe, svoju pomoć su najavili i ovogodišnji gosti festivala "Neša i Galija", kao i novac skupljen od ulaznica i donacije posetilaca.
Pobednički pehari za "Rat bendova" za 2014. godinu
Ovogodišnji moto skup podržava načelnik Opštine s malom finansijskom pomoći, ali i institucije - policija, vatrogasci, Dom zdravlja, te sugrađani koji su se angažovali da i ovogodišnji festival bude ponos Prnjavora i da dostojno ugoste moto klubove iz Švajcarske, Austrije, Nemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bih.
Ovo je sedmi po redu bajk festival, ali već drugu godinu zaredom se organizuje i takmičenje "Rat bendova" u kome je pružena prilika svim mladim bendovima da učestvuju, takmiče se i osvoje vredne nagrade.
Ukoliko je suditi po prošlogodišnjem festivalu, gde su svi mladi bendovi domaćinski dočekani, za očekivati je veći broj mladih talenata koji će se boriti da osvoje svoje mesto na velikoj bini.
Nije zgorega napomenuti da je prošlogodišnje takmičenje bilo za primer svim takmičarskim manifestacijama u RS, jer nisu postojale privilegije u smislu nameštanja rezultata, ili menjanja opreme u kojoj jedan bend dobije skupu i kvalitetnu opremu, a drugi šta mu zapadne, kao što je čest slučaj na drugim dešavanjima. Jednako tako, i ove godine se očekuje da tročlani žiri izabere bendove po kvaliteti, a ne po babi i stričevima, a po svemu sudeći, takve sitaucije u "maloj Evropi" nisu moguće, jer su domaćini čvrsto odlučili da njihov festival bude poznat po dobrom druženju, muzici i fer pleju.

Inače, Moto klub ima i svoj zvaničan rok bend "Shadow 07", a nedavno su snimili i zvaničan spot "Sviću zore za motore".
Sve u svemu, nije pretenciozno za reći da prnjavorski "Bike Fest" pretenduje da bude jedan od najvećih festivala regije, a poseta u većem broju će samo doprineti ostvarenju tih namera, posebno jer je ove godine festival humanitarnog karaktera.
Dobrodošli!


Shadow 07

Moto klub o Moto klubu „Prnjavor  07“


Ideja o osnivanju Moto Kluba Prnjavor začeta je pre nekoliko godina u glavama nekoliko hedonista, koji su svoje zadovoljstvo našli na dva točka bilo u putovanju bilo u brzini.
Klub je ozvaničen 30.05.2007 godine. i upisan u registar neprofitabilnih preduzeća!!!
Grupa(izopštenih građana) je odlučila da se organizuje, primi značajna novčana sredstva od države koja promoviše ovu vrstu rekreacije i ista rasipa diljem balkanskih prostora tokom sezone.
U nekoliko sledećih nedelja okupilo se društvo te izabralo rukovodstvo kojim oni upravljaju,
Inače ORGANI kluba tj. upravni odbor, predsednik, potpredsednik i sekretar su bespotrebni ali ipak postoje. Za predsednika izbaran je Boro Mijić, podpredsjednika Dragan Đukić a za sekretara Željko Božunović (Žuna).
Upravni odbor broji sedam članova i nadgledaju njihov (ne) rad i pridružuju im se u tome. 
Sedište kluba je u sportsko rekreacionom centru „Borik“ u neposrednoj blizini lovačkog doma, koji je deo prekrasnog lokanog izletišta.
Jedan od ciljeva kluba je istraživanje tog prostora čime bi omogućili širokim narodnim masama uživanje u netaknutoj prirodi i blagodetima koje ona nudi.
Aktivnosti kluba se svode na konstantno kretanje (vožnju ) u toku sezone, a van toga na druženje i akcije od značaja za lokalnu zajednicu.Većina članova poseduje bogat motoraški staž i poznati su u moto krugovima, tako da podmladak ima od koga da uči.
Klub trenutno broji 35 članova.
Udruženje postoji ,pre svega , da bi svoju ljubav prema motociklizmu unapredili kroz zajednički rad, ali i da bi se izborili za elementarna prava u društvu.
Termin , nadamo se tradicionalnog okupljanja tj održavanja MOTOFESTA je prvi vikend u mjesecu Junu.

http://www.mkprnjavor07.info/






Apr 4, 2014

EKSKLUZIVNO: Mortal Kombat – agenti MOSAD-a i KGB-a!?

Uoči koncerta benda “Mortal Kombat” u Banjaluci, 05 aprila 2014. godine 

 Kada je najavljen koncert benda “Mortal Kombat” u Banjaluci, 5.04, 2014. godine, u 21.00h u Klubu Studenata Banjaluke, kojim promovišu drugi studijski album  „Runda 2, udri!”, znala sam samo da su postali popularni s pesmom “Nemoj biti emo”. Odmah sam You Tube-u videla da tu nisu čista posla! Kako jedna pesma metal/pank benda u regionu može imati preko million pregleda? I kako jedan mlađi bend može imati ukupno preko 5 miliona pregleda???


Onda sam saznala da su članovi benda, Kriki (Miloš Kričković), Džela (Stefan Dželetović), Laza (Marko Lazović) i Gera (Miloš Georgijević) osnivači sekte “Idi u peršun” i da tajno svetom šire ljubav prema metalu. Priča se i da su agenti MOSAD-a i KGB-a, ali to nisam mogla dokazati, pa ću se zato držati samo činjenica. U svetlu novih dokaza, prisilila sam ih da mi iskreno odgovore na pitanja. Ukoliko slažu, sve dokaze ću predate Panevropskom sudu protiv ljubavi i metala u Kokingradu, i mogu očekivati najmanje 300 godina robije.

Kriki
   Kriki, iz pouzdanih izvora sam saznala da si učio solo pevanje da bi mogao otići u „Zvezde Granda“, ali si odbijen zbog prekvalifikovanosti. Je li istina da je istoimena pesma nastala kao posledica tog poraza? Postoji li, ipak, šansa da ostvariš svoj san i pridružiš se ovim zvezdama?

- KRIKI: Zapravo, učio sam solo pevanje kako bih otišao na Evroviziju. Kada sam tamo puk'o, probao sam sa „Zvezdama Granda“, a kada su me i oni najurili, želeo sam da se prijavim na "Ja imam talenat", ali oni nisu hteli ni da čuju! Na kraju sam završio sa ova tri klipana, u ovom nesrećnom bendu. Šta ćeš... Takav je posao, ni ja ga ne volim... Posle Kombata neće biti šanse da se pridružim ni Gradskoj čistoći, a kamo li zvezdama.


      Gero, radio „202“ je tvoje radno mesto. Bolji poznavaoci tvrde da je pesme „Beovizija“, „Evrovizija“, „Veliki brat“, „Sex i grad“ i sve pesme koje imaju neke veze sa TV-om, Kriki napisao tebi u inat, jer si poznat kao ozloglašen mrzitelj svega što ima veze sa suparničkim medijom?

      - GERA: Ne znam da li je inat, ali da mrzim televiziju to je evidentno! Ali nije da sve ne valja na TV-u. Ima tu drugarskih emisija koje podržavaju RnR, i tamo čak i Kriki voli da se pojavi, a rado vodi i Lazu sa sobom! Ja sam, sa druge strane, pozer. Bar tako oni kažu. Zato uglavnom mene šalju kad treba nešto da se priča. Ja ne odbijam...

             Dželo, za tebe govore da se skrivaš iza bubnjeva svaki put kad zasvirate pesmu „Nemoj biti emo“. Navodno, veliki si simpatizer Bibera, emo populacije, fejsbuka, teretane i pozera i teško podnosiš kritike na taj račun. Postoji li razlog što kriješ svoje sklonosti?

      - DŽELA: Pa kad me već vučeš za odgovor, moram ti reći da mi je svojevrstan plezir priznati da nisam simpatizer navedenog, mada... A, na kojoj se to tankoj liniji sreću pank, gotika I motika najbolje je da pitaš starog dobrog bubnjara Stošića koji je jedan od inspiratora ove skupine i zagovornik ideje o “Prvom srpskom metal ustanku”.
              Laza je zbog svojih ispada okarakterisan kao najozloglašeniji član benda. Zbog njega je studijski program “Berklee College of Music” morao menjati  instruktore, jer ni jedan nije mogao pratiti njegov ubrzan napredak. Postoji li mogućnost da solaže sviraš malo sporije, kako bi te mogli pratiti i manje talentovani gitaristi? Kako izgleda tvoj trening za super brzo sviranje?

- LAZA: Tehnički, mogao bih da sviram sporije, ali se plašim da bih u tom slučaju umro! Trudim se da živim po principu da je život suviše kratak da bi se sviralo sporo! Što se treninga tiče, to obično izgleda ovako: okačim gitaru, pustim metronom na najbrže, pa izađem napolje da sviram dok trčim uzbrdo u zadatom tempu. Poželjno je da pada kiša kako bi bilo što klizavije, pa samim tim i teže. Posle takvog treninga brzina je zagarantovana,  kada se svira u normalnim uslovima!

        Kriki, priča se da ti je „Matica Srpska“ dala veliku lovu za svirku na maternjem jeziku i propagiranje starih srpskih reči kao što su ku*ac i pi*ka. je li to istina, ili koristiš ove reči iz ličnog zadovoljstva?

- KRIKI: Za moje obrazovanje se pobrinula ulica, otud takav i rečnik. Zapravo, istina je da sam i ja sam želeo bend u kome bih pevao na engleskom, snimio album, i na kraju ga bacio u kantu za smeće, zato što me Balkanci ne slušaju jer im pevam na stranom jeziku, a Englezi zato što im pevam sa stranim akcentom. Na žalost, ne idu mi jezici, pa je ispalo ovako kako je.



                 Šuška se da ste odbili snimati folk pesme, jer na metalu zarađujete ogromnu lovu. Kajete li se što ste, ipak, stavili novac na prvo mesto?

      - GERA: Vidiš, nekako to tvoje pitanje, koliko god šaljivo bilo, ima čak i potporu u "javnom mnjenju". Upravo smo objavili jednu heavy metal pesmu koja se zove "Ragnarok", a pod projektom "Rune", gde nam je gostovao drug Rastko Rašić (Embrace the Sky), i jedan komentar je pobedio (parafraziram): "Prodali ste se, počeli ste da svirate heavy metal i da furate vikinšku priču, jer znate da se klinci lože na to i da ćete da zaradite pare!". Zar neko stvarno misli da to tako ide?! (SMEH!) Što se narodnjaka tiče, oni su prošlost! Teški metal se vraća na velika vrata, a kad zgrnemo milione onda ćemo ove naše kuće i stanove da zamenimo zamkovima (pošto ćemo već da se obogatimo od Vikinga).
- KRIKI: Ne kajemo se, počeli smo da sviramo zbog para i riba, i ostaćemo dosledni tome! Folkeri jesmo u duši, ali posao je posao.

- LAZA: Mislim da nemamo zašto da se stidimo. Mi smo profesionalci, privatno slušamo turbo folk i "devedesete", a metal sviramo samo zbog para. Mora da se živi od nečega...- DŽELA: Tačno je da zarađujemo lovu od metala i kad je sve na gomili može se reći da je u pitanju veoma teški metal.  Zapravo, ideja je obrlatiti nekog Baju Patka za jedno ono njegovo bazenče, pa da svi imamo dugu kosu... 



                Priča se da ste Dedu, bivšeg bas gitaristu, izbacili iz benda jer je odlučio da doktorira u Americi. Mrzite li sve doktore, ili ste ovog puta učinili izuzetak?

- KRIKI: Mrzimo Amerikance!
- LAZA:
 Naravno da to nije istina, to se samo tako pisalo po žutoj štampi kako bi bila prodavana u rekordnom tiražu! Samo je jedna istina u vezi odlaska Dede iz benda, a to je da ga je Gera prebio kad su se slučajno sreli i pošibali na ulici, a kako pravila benda nalažu, POBEDNIK OSTAJE i eto, sad je Gera tu umesto Dede.




                  U Banjaluci se spremaju mirne demonstracije koje imaju za cilj sprečiti vašu svirku, kažu da je reč o preko 100 hiljada ljudi. Demonstranti tvrde da ste nasilni, da bijete žene, psujete, da na koncertima vređate sve ono čemu demokratija garantuje prava, pa čak i Kineze. Razmišljate li o tome da odstupite i otkažete koncert ili da ga ipak održite i po cenu glave?

- GERA: To si nas pomešao sa Študgart Onlajnom?
- KRIKI: Demonstrantni su apsolutno u pravu. Smrt svemu i svakome!

- LAZA: Pozivamo svih 100 000 mirnih DEMON-stranata da dođu na koncert i uvere se da su u pravu za sve što kažu! Biće to i nama svojevrsni izazov, nikad nismo svirali neke DEMON-stracije, moglo bi biti pakleno!
- DŽELA: 
Ako je to sve istina, organizovaćemo kontrademonstracije kao Sloba u najboljim danima, a demonstrantima ćemo podmetnuti 500 milona neprijavljenih Kineza koji će iskopati 10 hiljada milijardi tunela do Banjaluke. Na kraju kada krene šorka, mi počinjemo sa koncertom, a Duka naplaćuje izlaz ljudima koji misle da su pogrešili događaj, ali su dobili spektakl kakav su tražili.

    Koje rekvizite mislite da banjalučka publika treba poneti na koncert?

- GERA: Nešto slatko.
- KRIKI: Neka ponesu jedno gitarsko pojačalo. Lazi će se 100% sjebati njegovo!

- LAZA: Za početak, rekvizit koji će im na svirci biti neophodan su pare! Jer bez toga ne mogu da uđu. A što se ostalih rekvizita tiče, neka ponesu još para, pošto će im to biti jedinstvena prilika da kupe naše majice, diskove, bedževe, nalepnice i tome slično. Znači, u suštini, najbitnije je da ponesu pare 
     .- DŽELA: Nikakve. Treba da dođu golih ruku, Ili nogu . Što se mene tiče mogu i skroz goli da dođu.

Intervju: Daliborka Kiš Juzbaša
Foto: https://www.facebook.com/mortalkombatbend

Mar 6, 2014

Život ponekad košta deset minuta - SAMOPREGLED DOJKI (BSE)


Dr Aleksandar Marjanović

Jeste li bili na mamografskom pregledu? Ja jesam!
Obavljate li redovno samopregled dojki? Ja to činim redovno! Doduše, ponekad mi se ne da, pa suprug malo pripomogne...
Šalu na stranu, problem karcinoma dojke je u našoj sredini izražen, posebno  je problem to što se ne otkriva rano.
Upravo zbog toga, poznati banjalučki ginekolog-akušer, dr Aleksandar Marjanović, pokrenuo je seriju
edukativnih tekstova, kojima pokušava pomoći svojim pacijentima ( i široj populaciji) u prevenciji ove opake bolesti. Iako ne postavljam radove drugih autora na svoj blog, tekstove dr Marjanovića ću vam predstavljati i u buduće i nadam se da ćete uvažiti njegove savete, a tekstove širiti, jer možda baš to spasi život nekoj od nama dragih dama.





SAMOPREGLED DOJKI ( BSE ) – upoznajemo li dovoljno pacijente?

Piše: dr Aleksandar Marjanović


Karcinom dojke predstavlja jedan od najčešćih malignih tumora kod žena.
Iako samopregled dojki ( BSE – breast self exam ) ne može zameniti pregled dojki koji obavlja specijalista, smatra se da je vrlo važno da žene, ali i muški deo populacije, obuči ovoj jednostavnoj tehnici za otkrivanje promena u dojkama koja može omogućiti da se potencijalno zloćudna promena na vreme uoči i ukloni sa što manjim posledicama.
Samopregled dojki je jednostavan, lako izvodljiv, besplatan, dovoljno je da se radi jednom mesečno, a potrebno je da ga rade kako žene od dvadeset godina tako i žene u postmenopauzi ili dojenju, trudnoći.
Samopregled dojki se zasniva na posmatranju dojki i pregledu tkiva dojki
Najbolje je slediti jednostavnu šemu.
Posmatranje se vrši na ogledalu dovoljne veličine da se vide obe dojke.

Potrebno je upoznati svoje telo i naučiti kakav je izgled  građa dojki.

 

Naučiti šta je normalno a individualno različito uz normalne varijacije u veličini i obliku jedne dojke u odnosu na drugu.


1)       Posmatranje obe dojke sa rukama pored tela

2)      Posmatranje dojki sa rukama iznad glave

3)       Posmatranje dojki sa rukama na bokovima

4)       Posmatranje dojki sa rukama na bokovima uz savijanje put napred
Ovim je završen samopregled dojki posmatrajem. 
Samopregled se nastavlja pregledom tkiva dojke.
Najbolje je zauzeti ležeći položaj. Nije pogrešno ako se radi lakšeg pregleda koristi krema za kožu.


1) Potrebno je postaviti savijeni peškir ili jastuk ispod jednog ramena a suprotnom rukom pregledati prvo jednu dojku.
2) Tkivo dojke se pregleda jagodicama prstiju – kažiprsta, srednjeg i domalog prsta. 

3) Izvodi se kružnim pokretima i to prvo površni deo tkiva dojke, zatim srednji i na kraju najdublji. Pregled se započinje od dela dojke bliže ramenu.

4) Pregledom  je potrebno obuhvatiti celu dojku ( kao na slici ).

 5) Pregledom je potrebno obuhvatiti i bradavicu, kako kružnim pokretima, tako i laganim povlačenjem


6)      Na kraju kružnim pokretima treba pregledati pazušnu jamu i predeo ispod i znad ključne kosti


Kod žena sa krupnim dojkama ili sa silikonskim implantima pregled prstima je pravilno raditi prvo na jednom, a zatim na drugom boku.




Samopregled dojki je najbolje raditi nakon menstrualnog krvarenja to jest u periodu kada dojke nisu osetljive. Ukoliko se radi o ženama koje su u menopauzi, za pregled je pravilno odrediti jedan dan u mesecu.
Kod žena koje doje samopregled se preporučje nakon dojenja, kada je dojka ispražnjena od mleka.

U toku samopregleda dojki ukoliko se naiđe na čvoriće, otečenost, crvenilo kože,tamnjenje, ulegnuća ili smežuravanje kože, promene u veličini ili obliku dojke, bol u dojci, ranu na bradavici ili njeno ulegnuće, iscedak iz bradavice, 

profesionalno mišljenje je potrebno. Ipak i ako se neki od ovih znakova primeti, i poseta specijalisti je neophodna, nema razloga za paniku, jer se samo 20% primećenih promena u dojkama ispostavi kao zloćudno.

FAKTORI RIZIKA ZA POJAVU ZLOĆUDNIH PROMENA NA DOJCI


 Godine života (rizik se povećava sa godinama).
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifPorodična istorija raka dojke ili raka jajnika pre menopauze (samo po ženskoj liniji u porodici: majka, sestra ili ćerka).
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifPrva menstruacija pre 12. godine života i menopauza posle 55. godine života.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifNerađanje ili rađanje prvog deteta posle 30. godine života.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifPreterana gojaznost 
Pretpostavljeni faktori rizika:

http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifIshrana bogata životinjskim mastima, nedovoljna fizička aktivnost i preterana konzumacija alkohola.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifDugotrajni stres.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifPovreda dojke.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifNedovoljna higijena dojki.


PREPORUČENE MERE PREVENCIJE RAKA DOJKE



http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifMesečni samopregled dojki počev od 20. godine života.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifBazični (prvi) mamogram u 40 - 45. godine života žene.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifMamogram svake ili svake druge godine za žene između 45-49 godina starosti, zavisno od rezultata bazičnog mamograma.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifMamogram svake godine za žene preko 50 godina.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifKlinički pregled dojki kod lekara specijaliste svake tri godine za žene između 20-39 godina, a posle svake godine.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifVođenje ličnog kalendara za beleženje rezultata samopregleda dojki, mamografije ili zakazanih lekarskih pregleda.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifGenetička ispitivanja su poželjna za one osobe koje imaju porodičnu istoriju raka. 
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifGojaznost posle menopauze treba sprečiti jer može povećati rizik za nastanak raka dojke.
http://www.onk.ns.ac.rs/media/dot1.gifNormalan nivo hormona možete pospešiti fizičkim vežbanjem 4-5 sati nedeljno, a normalan nivo hormona smanjuje rizik za nastanak raka dojke.


Teks je objavljen  u stručnom časopisu medici.com



U tekstu su korišćeni podaci:
 * Vodiča za dijagnostikovanje i lečenje raka dojke Ministarstva zdravlja Republike Srbije
* Svetske zdravstvene organizacije
* Američkog društva za borbu protiv raka
* Neprofitne organizacije Breastcancer.org 
* Neprofitne organizacije za borbu protiv raka dojke Pink ribbon
* Neprofitne organizacije National breast cancer foundation INC
* Stručnih internet portala Medline Plus i WebMD

Follow by Email

Search This Blog

Prijatelji

verify