Haljina od cveća i suza - La Ofrenda


              La Ofrenda je prekrivanje cvećem masivne drvene figure presvete Bogorodice na trgu La Virgen u srcu starog dela Valensije.
                Iako lomače Faljasa u samom početku nisu bile povezane s crkvom, nego su bile isključivo običaj naroda, tokom godina je ovaj crkveni običaj, La Ofrenda, postao centralni događaj Faljasa.
La Ofrenda, valencia 2015

              Faljas u Valensiji je ritualno paljenje svega zlog iz prošle godine, a u današnjem vremenu se pretvorio u najveći evropski festival na kome se, u tri nedelje trajanja, potroši na stotine tona pirotehničkih sredstava, izlažu umetničke figure po celom gradu, masovno organizuju koncerti, izložbe i zabave najrazličitijih karaktera.
              Pored očuvanja tradicije na podrućju Valensije, Faljas je postao omiljen evropski i svetski festival i poželjna turistička destinacija, tako da u tri nedelje trajanja, festival poseti više od tri miliona turista.
              La Ofrenda de flores (Ponuda cveća), centralni događaj festivala, traje dva dana. Haljinu od cveća pravi preko sto hiljada faljerosa, učesnika Faljasa u narodnim i tradicionalnim nošnjama.
Samo oblačenje Bogorodice je podeljeno u dva dana. Po desetak sati dnevno, reka ljudi u kolonama promiče pored giganstke figure Bogorodice i ostavlja cveće za njenu haljinu.

La Ofrenda, Plaza La Virgen, Valencia 2015

              Svi učesnici Faljasa su obučeni u tradicionalnu garderobu. Žene nose raskošne, barokne haljine sa cvetnim uzorcima, osutim perlicama, šljokicama, čipkama i raznim dodacima. Glave su im prekrivene čipkom, a glomazan nakit i frizure se izrađuju specijalno za te prilike. 

La Ofrenda 

Jednako su obučene devojčice, pa i bebe. Muškarci oblače tradicionalne košulje i marame s kockastim uzorcima i garderobu koja je obeležja kraja iz kojeg dolaze. Svako selo, grad i kvart sa područja Valensije imaju svoje predstavnike i svi se striktno drže pravila i starina.

Clara María, najbolja mala Faljera Valensije za 2017. godinu.

              Za Špance je ovo bitan i jako emotivan događaj, a pripreme se vrše tokom cele godine. Nabavljaju se materijali, šiju haljine, priprema nakit. Organizacija ovako velikog skupa zahteva mnogo rada i više sati čekanja, zato ne čudi što većina Španaca do trga La Virgen stigne obliveno suzama. naprosto, sav uloženi trud, iscrpljenost, sati čekanja, glasna muzika i atmosfera koja vlada po ulicama Valensije često izazivaju emotivnu napregnutost koja se oslobađa pri pogledu na impozantnu figuru Bogorodice.
La Ofrenda de flores, Valencia 2017.

              La Ofrenda počinje danas ( 17.03.) u 15.30h i trajaće do ponedeljka, kada će se održati svečanost zatvaranja ovogodišnjeg Faljasa.

Comments

Popular Posts