BANJA LUKA ROCK OPEN AIR 2010 - NOĆ DRUGA-

Samo da ne padne kiša.
Iz Kragujevca, bratskog grada, stigla je grupa “ Danger” i drugog dana festivala prva stupila na binu. I beše kako im ime kaže, opasno, opasno…
Svirali su pesme snimane u kragujevačkom studiju “Češnjak Records”. Moderan rock sa dodatkom funky zvuka uz obavezne ljubavne poruke. Druge su nastupile cure koje kažu da su u Banjaluku došle da “rokaju”.
Grupa "Venus" iz Mostara
“Venus”, cure iz Mostara, šta rekoše, to i učiniše. Momački su “odrokale” repertoar u kom je bilo poznatih svetskih hitova, ali i autorskih pesama. Cure, koje su nastupale kao predgrupa “Nevernim Bebama” su, zapravo, jako zanimljiva pojava.
Martina, Anita, Vesna i Barbara su jako hrabre cure, čim su se usudile statiti na binu i svirati oslanjajući se na svoje talente, a ne na silikonske dodatke, naročito kada govorimo o BiH rock sceni, koja jedva da i postoji..
Bravo cure, sjajne ste!
Kiša je pala.
To nije omelo hrvatsko-bosansku grupu “Sheitans”, koja je i prošle godine nastupana na festivalu. Taman kad je publika htela da se sakrije u natkrivene delove među zidinama starog Kastela, momci su zasvirali hit pesmu “Lice sa tjeralice” i tako zadržali publiku uz binu. Kiša je padala, “Sheitans”-i svirali, a šareni kišobrani se klatili tamo-ovamo.
Na prvoj press konferenciji drugog dana festivala su bili prisutni Darko Drajfus (“Danger”), Anita Šunjić ( Venus”) i Dejan Đukić (“Shejtans”).
Na provokativno pitanje sarajevskog novinara postavljeno Aniti Šunjić, da li su se “Venus” – ice preorjentisale na hard zvuk da bi dokazale da mogu “rokati” kao momci, Anita je smireno odgovorila da su došle na rock festival i da su repertoar prilagodile mestu na kom se nalaze, bez ikakvih drugih pretenzija, jer su svesne da “rokaju” dobro koliko i momci. Tuše!
Kiša je prestala, a na redu je bila grupa “Lunaffair” iz Beča, koja je neočekivano dobro prihvaćena. Da li zbog savremenog zvuka, stilske mešavine grupa kao što su “Depeche Mode”, “The Cure”, “Muse”, “Placebo” i dr. ili zbog smisla za humor vokala i bas gitariste Jurgena Langenbachera, koji je samo tražio “žrtve” za svoje male šale. Šarmantan vokal, dobre pesme i još bolja izvedba je vrlo brzo u potpunosti osvojila publiku.
Željko Opalić, “Lunaffair”,Beč,D.K.Juzbaša
Na drugoj press konferenciji druge večeri festivala, atmosfera je bila prilično usijana. Mnoštvo TV ekipa i novinara se guralo da dođu do izjava Jurgena Langenbachera ( “Lunaffair”), Karen Gonzales i Edmanuela Castillo ( “PI Experience”), a oko prelepe brazilke Dani Nolden, frontmena grupe “Shadowside”, stvorila se prava gužva i pometnja. Ona je tom prilikom rekla kako je Brazil preplavljen socijalnim problemima, a jedan od najvećih je maloletnička trudnoća. Njihov novi album “Dare to Dream” je inspirisan životom njene prijateljice koja nije imala hrabrosti zadržati svoje vanbračno dete, nego ga je dala posvojiti, zbog čega i danas pati.
Željko Opalić, Edmanuel Castillo, Karen Gonzales, D.K.Juzbaša
Sledeća na bini bila je grupa “PI Experience” iz Venecuele. Još jedno iznenađenje ovogodišnjeg festivala BLROA.
U prvom trenutku, publika je bila zatečena melodičnim rockom. Nenaviknuti na tu vrstu rocka na našim prostorima, prisutni u prvi tren nisu znali kako da reaguju, ali ih je vrlo brzo razoružala Karen Gonzales sa svojim gitarama i neverovatnim solažama.
Naviknuti na silikonske dame na sceni, pojava Venecuelanke s gitarom u rukama i načinom pevanja je izgledala neobično čak i za okorele rockere. Za grupu “ PI Experience”, festival BLROA 2010. je nezaobilazno mesto na kom su želeli promovisati svoj novi album “ Algenia”. Prisutne je oduševio i David Caijas svojim umećem sviranja bubnjeva, tako da se, uprkos lošem vremenu, niko nije udaljavao od bine.
Željko Opalić, Shadowside - Dani Nolden, D.K.Juzbaša
Shadowside - Dani Nolden
Pravi kulturni šok je doživljen kada je na scenu stupila Dani Nolden u pratnji grupe “Shadowside” iz Brazila. Dubok i grub glas Dani Nolden je bilo zaista teško povezati s njenom pojavom. Hard rock i nežna pojava pevačice su se pokazali kao vrlo efektna kontradiktornost.
Neobično je bilo i to što je publika znala većinu pesma s albuma “Dare to Dream”. I sami Brazilci bili su iznenađeni tolikim poznavanjem njihove muzike, što je njihovom nastupu pružilo dodatnu dozu pozitivne energije.
Dani Nolden
Drugo veče festivala bi se moglo opisati kao navala pozitivne energije na bini, ali i ispod nje.
- “Pevali smo u Skandinaviji, Americi, po Rumuniji, ali nigde nismo tako lepo primljeni kao u Banjaluci” – rekla je Dani, iskreno dirnuta obožavanjem koje ju je dočekalo u našoj maloj zemljici.
Po svemu sudeći, neće BL ROA 2010. ostaviti trag samo na banjaluci, nego će i Banjaluka ostati zapamćena kao grad dobrih domaćina i pozitivnih vibracija.





Comments

Anonymous said…
Хвала за занимљиве информације

Popular Posts