Reagovanje direktora BLROA 2010., Boška Beuka, na odgovore ministra za prosvetu i kulturu Antona Kasipovića

Zašto nije podržan festival BLROA 2010
03 jul 2010 

Ministru prosvjete i kulture - Razlozi zašto nije podržao BL ROA


Najava festivala "Banja Luka Rock Open Air"
Ministar Kasipović ističe da je spreman javno pohvaliti svakoga ko pomaže učenicima i školama u Republici Srpskoj i dodaje "Svako ko je prijatelj djeci i školama u Srpskoj i moj je prijatelj".

U nastavku dodaje: "Stručna komisija koju su činile magistri Milena Srdić, Sonja Antunić i profesorka Brankica Djukić-Jatić, koje su ocjenjivale projekte u oblasti muzičke i muzičko-scenske djelatnosti, utvrdile su da projekat "Art select - Banja Luka rock open air" nema potrebna dokumenta, tačnije nije dostavljen statut, nije ovjerena prijava, a na zahtjevu nema pečata.

Za njega ovo nije od značaja!
Odgovor na ministrove konstatacije: Pročitavši članak "Težak život umjetnika" koji je u otvorenom pismu književnica Daliborka Kiš-Juzbaša uputila ministru prosvjete i kulture RS, Antonu Kasipoviću, kao direktor festivala BANJA LUKA ROCK OPEN AIR (BL ROA) obavezan sam da reagujem na iznošenje g-dina Kasipovića.

U jednom dijelu teksta ministar Kasipović kaže: "Svako ko je prijatelj djeci i školama u Srpskoj i moj je prijatelj!"

Očito da nije tako g-dine ministre! 28.11.2009. lično Vam upućujem dopis kojim Vas upoznajem sa programom festivala i predlažem Vam da se pridružite akciji festivala kojom festival poklanja svim srednjim školama po dvije trodnevne ulaznice (mada smo kasnije broj tih poklon ulaznica povećali na tri), odlikašima čiji su roditelji lošeg imovinskog stanja.

Tekst koji sam Vam uputio glasi ovako:
Znamo da su teške godine, ali isto tako znamo da mnogi mladi ljudi, prije svega studenti i srednjoškolci, nisu imali mogućnosti prisustvovati ovakvim dogadjajima, zato smo odlučili da za Novu godinu poklonimo u svim srednjim školama Republike Srpske po 2 trodnevne ulaznice, onim učenicima koji su se pokazali vrijednima i dobrim djacima, a nisu u mogućnosti kupiti ulaznicu. Pored toga obezbijedit ćemo im mjesto u kampingu koje je sastavni dio ove manifestacije.

Da bi poklon bio adekvatan i da bi im pružio zadovoljstvo, Vas molimo da se pridružite ovom gestu i da tim učenicima uz Vašu pomoć obezbijedimo besplatan prijevoz do Banja Luke i nazad i da se obezbijede sredstva za hranu u toku 3 dana, koja će se pripremati na Festivalu.

Znajući Vaš odnos prema mladim ljudima i podršku koju pružate svoj djeci Republike Srpske vjerujem da možemo realizirati ovu ideju, koja će, i sami znati, biti najradosniji dogadjaj onima koji budu dobili taj paket.

Poklon ulaznice su iskoristile svega 12 škola a trebalo je stotinjak. Ne samo da me niste uvrstili u prijatelje nego se niste ni odazvali ovom pozivu da pomognete onima koji su trebali od Vašeg ministarstva da dobiju autobusne karte na poklon.

Kada je u pitanju festival BL ROA vidljivo je da ste tražili način da se ovaj prestižni festival ne podrži. Objavili ste rezultate samo dva dana prije početka festivala u kojima nije bilo mjesto za BL ROA. Kažete nije priložen Statut i nije ispečatiran zahtjev. Dobro, desilo se, a kako i nebi kada u Konkursu postavljate takve uslove da je maksimalnu koncentraciju potrebno usmjeriti na sadržaj teksta.

Ako Vam nije poznato, a trebalo bi biti, u evropskoj zajednici kojoj i sami težimo i samo je pitanje vremena kada ćemo i postati članovi ove zajednice, pečati se ne koriste, potpis je mjerodavan za sve ovjere dokumenata.

Vjerovatno da se na zahtjevu našao pečat pronašli bi da se nisam lijepo potpisao. Ne Vi niste htjeli podržati program koji na najbolji način predstavlja nas, naš narod. Promoviše grad Banja Luku i Republiku Srpsku u kojoj Vi obavljate jednu od najznačajnijih funkcija direktno vezane za kulturu.

Statut je inače interni akt osnivača, za Vas bi trebalo da bude mjerodavno Rješenje suda koje smo priložili u kojem stoje sve djelatnosti kojima se Udruženje Art select bavi.

Pitam Vas ovim putem da li je trebao Statut i pečat kada ste odobravali izvanrednu, po hitnom postupku, kupovinu ulaznica u vrijednosti od 50000 KM za koncerte Simple mindes i Zabranjenog pušenja? Ne! Bio je dovoljan samo telefonski poziv.

Tako je to ministre, prijatelju preko srednjih škola!
Boško Beuk
direktor festivala
BL ROA

Comments

Popular Posts