BANJA LUKA ROCK OPEN AIR 2010. - NOĆ PRVA-


"Atlantida" iz Beograda

           Nebo se scrnilo, temperatura spustila, klinci leno vukli do bine. Policajci stišavali tonsku probu.
            Početak nije izgledao obećavajuće.
            Veče je otvorila grupa „Alter Ego“ iz Gradiške.
            Na zaštitnu ogradu su se navalili klinci u svom prvom izlasku. Uglancani, sjajni, s prikrivenim aknama i velikim osmehom.
            Zavrištaše.
            Do dolaske prijedorske grupe „Motherfynky“, raspoloženje se popravilo, nebo razvedrilo, a temperatura podigla za par stepeni.
            Vrisak devojčica i jurka po travnjacima je označila dolazak grupe „Atlantida“ iz Beograda. Prvi put u Banjaluci, a već okruženi obožavateljima. Na samom nastupu, Nemanja Savić, vokal grupe, silno me podseti na Zdravka Čolića iz mlađih dana. Isti osmeh i harizma. Neki novi klinci...
            U 20.30 h je održana i prva press konferencija. U kratkom govoru, sve prisutne je pozdravio direktor festivala, junak i organizator cele priče, Boško Beuk, vidno zadovoljan tokom događaja. Boriša Pavlović („Alter Ego“), Miljan Sredić („Motherfunky“) i Nemanja Savić (Atlantida), podelili su s nama svoje prve utiske. Radost prisutnosti dominirala je u njihovim izjavama.
            Drugi deo večeri je krenuo prilično stresno.
            Momci iz grupe „Vatrene Ulice“ iz Hrvatske, prvi put su nastupali u Banjaluci, i vidno nervozni, doživeli peh. Posle pucanja žice na bas gitari, posuđena im je nova, a onda je u pevaču Goranu Filipančiću, zvanom Fila, takođe pukla neka žica.
            „Držali su nas na granici četrdeset i pet minuta. Srušićemo ih. Jebeš granice!“- viknuo je u masu, koja ga je shvatala u potpunosti.
Borko Basarić, Goran Filipančić – Fila, Savo Nikić ( „Azil 5“), D.K.J.
            Nastao je vrisak, a Fila je je zapevao pesmu „Dok padaju glave“ u svom anarhističkom stilu. Bravo Fila!
            Do izlaska novosadske grupe „Azil 5“ na binu, masa je već bila užarena, a na njima je bilo da je zadrže takvom.
            U međuvremenu, u VIP delu su se skupili bendovi, pratile su ih kamere i novinari.
            Na drugoj press konferenciji, između Borka Basarića i Save Nikića ( „Azil 5“), sedeo je Goran Filipančić – Fila ( „Vatrene Ulice“), a složnost njihovih izjava me podseti na neke lepše dane. Muzika zaista ruši sve granice.
"Myland"
            Pridružili su im se i dugokosi momci iz Milana („Myland“) Hox Martino i Franco Campanella, oduševljen svime i svačim što su zatekli u našem malom gradu. Franco je Banjaluci poslao poruku: „Iznenađen sam entuzijazmom i radošću koju sam zatekao u Banjaluci, želim da našim dolaskom podržimo vaše nastojanje da živite u miru“.
            Sasvim neslužbeno, Hox i Franco su ispričali da nikada u životu nisu doživeli veću dobrodošlicu i da su tokom dana u gradu bili šokirani, jer im se posle predstavljanja u jednom lokalu stol u tri sekunde napunio pićem koje su im slali prisutni. „ U Italiji vlada sebičnost, svako brine svoje brige, a vaš život je toliko radostan u svojoj jednostavnosti da ne mogu verovati“ – rekao je Hox, duboko dirnut.
Hox Martino i Franco Campanella („Myland“), Clea ( Osmi Putnik), D.K.Juzbaša
            No, najveću pažnju medija su izazvali Dean Clea i Dado iz hrvatske grupe „Osmi putnik“. Po njihovom opuštenom ponašanju, lako je bilo zaključiti da su se u Banjaluci već udomaćili i da tačno znaju gde su i šta će se dogoditi kada izađu na binu.
            Vrisak iz mladih, banjalučkih grla, željnih muzike i rušenja granica.

Comments

Anonymous said…
Зашто не:)

Popular Posts