Zlatna kanalizacija globalne korupcije - London kao vodeći centar kleptokratije XXI veka

Sada, već, daleke 2016. godine, ruska opozicija u imigraciji je organizovala prvu turističku turu obilaska bogatih londonskih imanja, koja se nalaze u vlastištvu ruskih oligarha i političara, poznatijih pod pežorativnim nazivom Kleptokrate.

 Vodiči su bili opozicionari, novinari i pisci, Vladimir Ašurov, Ben Judah, Mark Holinvort, Čido Dan, Oliver Bulih, dr Andrju Foksođ, Peter Pomeranzev i zvezda dokumentarnog filma “ Iz Rusije s novcem”, Roman Borisovič. “Kleptokratska Turneja” je organizovana od strane udruženja CLMPK I udruženja Henri Džekson Hadson Instituta. (The Committee for Legislation Against Moneylaundering in Properties by Kleptocrats,The Henry Jackson Society & Kleptocracy Initiative of the Hudson Institute)
Turneja je održana u crnom, iznajmljenom autobusu, na čijim vratima se nalazio kartonski lik najpoznatijeg predstavnika ruske kleptokratije, Igora Šuvalova, člana predsedničkog i premijerskog kabineta, jednog od najbogatijih ruskih oligarha i kleptokrata sveta. 

 Obilazak je počeo objašnjenjem puta jednog od vodiča,delenjem table za igru Monopol na kojoj se nalazila mapa Londona, sa označenim nekretninama i njihovim vlasnicima, a zatim razgledavanjem nekretnina koje su Šuvalov i njegova supruga kupili preko anonimne kompanije 2014. godine u doba velike krize, kada su svi Rusi bili zamoljeni da stegnu pojas.Tadašnja vrednost imanja je bila 14,6 miliona eura, 

 Turistički vodiči Kleptokratije - ili moć lopova – imali su pedigre. Onaj u prvom delu je bio Vladimir Ašurkov, vođa ruske opozicije u egzilu. Iza njega, novinari, pisci i aktivisti izmenjivali su se za mikrofonom, istražujući kako je londonsko tržište nekretnina postalo globalna praonica prljavog ovca. 

 Autobus su iznajmili ruski imigranti kako bi to pitanje postavili na britanski politički dnevni red i pokušali sprečiti Londončane da žive udobno s činjenicom da je njihov grad postao ključna karika globalne korupcije, da upozorenje Dejvida Kamerona korumpiranim engleskim političarima – “UK nije mesto za pohranjivanje prljavog novca” – ne ostane samo puki izborni slogan. 

 “Svake godine trilion dolara napusti siromašne zemlje i završi u bogatim gradovima, posebno u Londonu, koji je glavni grad korupcije u 21. veku”, objašnjavao je vodič, pisac Ben Judah. “ Mašina za pljačku, koju čine engleski bankari, advokati i agenti za nekretnine, omogućuje da taj novac završi ovde.”

 Prema Romanu Borisoviču, jednom od organizatora turneje, jedna od 10 kuća u središtu Londona u vlasništvu je stranih kompanija. Ukupno 122 milijarde funti nekretnina ( 2016) u rukama je lažnih firmi. Autobus je prošao i kroz Blegrave Square, popularno poznat kao Crveni trg, u čast porekla vlasnika okolnih imanja. Broj 5, objasnili su, dolazi od metalurškog magnata Olega Deripaske. 

 Malo niže, kuće Romana Abramoviča, predsednika Čelzija, a nekoliko spratova broja 26 pripadalo je Borisu Berezovskom. Pokojni oligarh, koji je 1995. kupio nekretninu u Kensington Palace Gardens, "Simbol je početka svega ovoga", objasnio je vodič Mark Holingsvort, pisac knjige s nepogrešivim naslovom “Londongrad”. 

 Na kraju je posećen krunski biser, Vitanhurst Mansion u Hajgejtu, druga najveća rezidencija u Londonu nakon Bakingamske palate. Vlasništvo ove palate je godinama bila misterija ,iako je reč o zdanju sa više od 60 soba i podzemljem od 3800 Kvadratnih metara s bazenom, parkingom za 25 automobila i bioskopom s gledalištem i balkonima.

Firme i sindikati uključeni u ovaj faraonski, još uvek nedovršen posao, potpisali su ugovore o doživotnoj poverljivosti. No, prošlogodišnja istraga Njujorkera otkrila je da je u vlasništvu Andreja Gurijeva, magnata za gnojiva I bivšeg ruskog senatora. 

 U Londonu je poznata priča u kojoj su pitali jednog taksistu da li je nekada vozio nekog od tih Rusa, a ovaj je odgovorio:”Ne, ali često vozim njihove kuvare."

 Uprkos njihovoj sveprisutnosti u životu i razgovoru stanovnika Hajgejta, ruske bogataše niko ne viđa na ulici, u trgovili ili baru, verovatno zato što su prebogati za bilo koju od ovih stvari. 

 Njihov je svet telohranitelja i limuzina sa crnim staklima. Na turneji, prisutni su upoznati sa više imena poznatih kleptokrata, ukljućujućii Ališera Usmanova, koji je treći na Forbsovoj listi ruskih milijardera, a poseduje regentsku vilu na rubu Hampstad Hata, ali najvidljiviji dokaz ruskog bogatstva je ogromno imanje po imenu Vitanhurst, koje se nalazi samo nekoliko stotina metara od glavne ulice, a koje je po veličini odmah iza Bakingamske palate. 

 Ništa o Vitanhurstu ili njegovoj istoriji nije malo. Izgrađen u stilu kraljice Ane za Sir Artura Krosfilda (poznatog kao "magnat sapuna") između 1913. i 1920. na zemljištu od 11 jutara, pruža se nekim od najboljih pogleda na London - preko vreska do bodljikavog obrisa grada i maglovitog uspona Nort Daunsa. 

 Tek izgrađena, kuća je imala 25 spavaćih soba, plesnu dvoranu, staklenu kupolu i četiri teniska terena, gde se svakog leta nakon Vimbldona igrao turnir na kojem su sudelovali mnogi igrači. Vitanhurst i turnir postali su mesto susretanja visokog društva - kraljica Elizabeta prisustvovala je 1951.tim događajima. 

 Sinu Krosfildovih kuća je bila teško nasledstvo kojega se vrlo brzo rešio, pa je nakon 1970. njeno vlasništvo prošlo kroz niz ruku raznih agencija i špekulanata i niko od njih nije uspeo puno učiniti, sve dok je nije kupila Safran Holdings Ltd, kompanija, registrovana na Devičanskim Otocima, Imanje je plaćeno 50 miliona funti 2008. Godine.

 Tada je počela zabava. Skupština Kamdena je 2010. odobrila planove koji su u nacrtu imali pretvaranja Vitanhursta u drugu po veličini privatnu kuću u Londonu. Staro servisno krilo u blizini ulaznih vrata srušeno je i zamenjeno trospratnim zdanjem koje je imalo za cilj omogućiti “svakodnevni porodični smeštaj” kao dopunu postojećih 25 spavaćih soba. Prava ekspanzija je, međutim, bila pod zemljom, gde je iskopan podrum od 40.000 kvadrata za smeštaj 20-metarskog bazena, saune, teretane, prostorija za osoblje, bioskop sa tribinama i balkonskim sedištima, kao i parking za 25 automobila. 

 Drugi, manji podrum dobio je zeleno svetlo od strane Kamdena 2013. Sveukupno, unutrašnji prostor iznad i ispod zemlje iznosi 90.000 kvadrata, što je tek nešto manje od Bakingamske palate. 

 Uprkos naporima britanskih novinara, Vitanhurstovo vlasništvo ostalo je nepoznato sedam godina, kada su, zahvaljujući istrazi britanskog pisca Eda Cesara u aktualnom Njujorkeru, ljudi Hajgejta saznali da je njihov uznemirujući novi komšija Andrei Guriev, 55-godišnji milijarder koji je svoje bogatstvo stekao rudarenjem fosfata i gnojivima. 

 Prema Forbsu, Guriev vredi 3,9 milijardi dolara, što ga čini niskim 497. u svetskoj ligi milijardera, a tek 28. najbogatiji pojedinac u Rusiji. Zašto bi baš on želeo Vitanhurst? Cesada tvrdi da ga je Guriev video kao "utočište, izložbeni prostor [i] skladište za novac", 

 No, ako je hteo izbeći javnost i Putina, gradeći podzemnu tvrđavu, zašto nije kupio neku od šestosobnih vila u Ričmondu? Ali,postavlja se pitanje zašto je uopšte i Krosfild sagradio nešto tako apsurdno grandiozno, kuću za tročlanu porodicu u kojoj se broj prozora namerno podudara sa 365 dana u godini? Možda samo da kaže: "Molim te, ne misli na mene u vezi sa sapunom." Jednako kao što i Guriev želi da kaže: “ Ja nemam veze sa Rusijom.” 

Kleptokratski karavan je bio na putu dve godine, obišao mnoga londonska imanja svetskih kleptokrata, a onda je iz “Londongrada” nestao kao što se i pojavio. 

O sudbini njegovih vodiča ćemo govoriti drugi put. Jednom, kada se utvrdi ko je bio šofer za volanom crnog autobusa, sa kartonskim likom Igora Šuvalova.

Comments

Popular Posts