Uz kafu...

Nakit Daliborke Kiš Juzbaše

 Tekst prenesen sa sajta  Uz kafu. rs

Daliborka Kiš Juzbaša je banjalučki književnik i umetnica. Do sada je objavila četiri knjige: dva romana – “Mrtvom žena” i “Čuvaj guzu i ne misli na smrt”, i dve zbirke pesama – “Lični stav” i “Azilant u crvenim papučama”. Za štampu su najavljene knjige “Hotel Bosna ( Sepci, dripci i diplomate)”, knjiga kratkih i erotskih priča i “Banjalučki protest”, knjiga protesta, kolumi i impresija. U pripremi je i novi roman “Sve kučke sveta”. Na svom blogu “Banjalučki protest” objavljuje kolumne, proteste i impresije. Bavi se umetničkom fotografijom, tekstopisac je na albumima “La Costa”, koji je objavljen u Španiji, i albumu “U zemlji gde žive vukovi” mladog banjalučkog metal benda “Dronjak”. Član je ansambla “Zdravko Ćosić – Ćos”, bavi se primenjenom umetnošću i izradom unikatnog nakita u okviru Umetničke radionice “Kapetan” u Banjaluci.
My fall
My fall
Kako i kada si došla na ideju da praviš nakit?
Zapravo, ovde je reč o primenjenoj umetnosti kojom se bavim od kad znam za sebe. Još kao klinka, volela sam imati posebne stvari. Već s pet godina sam isekla ruže sa maminog stoljnjaka u želji da ih stavim na svoju suknju. Poludela je od besa kada sam joj uništila omiljene sandale da ih “popravim”, i tada me naučila da šijem, pletem i heklam, a sve u nadi da ću tako praviti manju štetu u kući i njenom ormaru.
Što se nakita tiče, u početku sam ga pravila samo za potrebe svojih javnih nastupa, jer nisam mogla naći nešto što bi me zadovoljilo. Nakit je odraz karaktera i vremenom sam shvatila da, ako želim da imam nakit i garderobu koja mi se dopada, moram da ih sama napravim. Tako sam počela izrađivati nakit, prerađivati cipele i praviti modne detalje za svako javno pojavljivanje. Pošto sam svaki komad samo jednom stavila na sebe ili obukla, stvari su se počele gomilati, pa sam ih poklanjala prijateljicama. Tada sam, igrom slučaja, počela izlagati svoj nakit u Italiji, na području Lombardije, pod okriljem malog udruženja za primenjenu umetnost u vlasništvu Alesandra Cuketija. To je bio preloman trenutak u kojem sam odlučila da se zaista ozbiljno posvetim izradi nakita i modnih detalja.
Concrete sadness
Concrete Sadness

Gde crpiš inspiraciju?
U svemu što vidim, doživljavam i osećam. Priroda je moja najveća inspiracija. Prva izložbena kolekcija “Green Garden” je bila na temu onoga što vidim kroz prozor svoje radionice. Cveće, drveće, grmlje, lišće, insekti…
Od kojih materijala i kojom tehnikom izradjujes nakit?
U početku sam stalno menjala materijale, oprobavajući šta se i koliko može uraditi, međutim, vremenom sam se izdefinisala u smislu da radim ono što mi najviše prija. Prvenstveno koristim polimerske gline i juvelirske žice jer mi daju najveću mogućnost izrade unikata. Iako nikada nisam dva puta ponovila istu stvar, svaki rad svrstavam u unikat ili samo ručni rad. Jednostavno, ako uplićete perlice (kamen, staklo, drvo itd…) nebitno kojom tehnikom, uvek postoji mogućnost da je neko namerno ili slučajno napravio isto ili nešto slično. Takve radove ne smatram unikatima. Ali, ako radite s polimerskim glinama, terakotom, običnom glinom ili juvelirskim žicama, postoje tehnike u kojima ste sigurni da vas neće niko kopirati, jer ni sami ne možete dva puta napraviti isto. Konkretno, kada je reč o nakitu, glinu radim u tehnikama mokume gane, mokume nendo, milefiori, marbling, perliziram je, seckam, peckam, uvijam… radim sve što mi padne na pamet, a od alata najčešće koristim samo skalpel i čačkalicu. Juvelirske žice heklam, pletem, uvijam (wire wraping), a u kombinaciji s prirodnom glinom ili das masom pravim stalke za nakit. Od ostalih, najviše volim prirodne materijale. Poludrago kamenje, drvo, staklo i kristale. Tu su još i koža, sateni, organza, voštani konac, razni lanci, alkice,cirkoni …sve što možete da zamislite, a i ono što ne možete. U završnoj obradi najviše uživam u uzlanju makrame tehnikom.
Insects
Insects

Koji je tvoj omiljeni komad nakita?
Ako je reč o određenom komadu, onda je to “Magic Butterfy” iz kolekcije “Green Garden”, a ako je reč o vrsti, onda su to ogrlice. Najviše, ipak, volim cipele, ukrašene raznim perlicama koje kombinujem s nakitom koji nosim.
Adams cipele
Adams cipele
Da li izrada nakita za tebe predstavlja samo posao ili hobi ili je u pitanju ljubav prema ovakvim stvarčicama i kanalisanje mašte i kreativnosti?
Hm. Prvenstveno potreba za stvaranjem nečega lepog. Osećam se bolesno ako prođe dan da ništa nisam stvorila. Nebitno o kojoj vrsti mojih radova je reč. Lep stih ili rečenica, lep komad nakita, ukras, suvenir, modni detalj, fotografija … Sad, previše bi bilo diskutovati o tome šta je to meni lepo… Ljubav se pretvorila u hobi, hobi prerastao u posao, a za sve to je bila potrebna velika doza mašte i kreativnosti.
Broken space
Broken space

Šta je ključ uspešnog bavljenja ovim poslom?
Urođena kreativnost, ekscentričnost, upornost, volja za svakodnevnim učenjem i rad, rad, rad…
Retro
Retro

Kakvi su ti planovi za budućnost? Da li planiraš da razviješ sopstveni biznis i pokreneš svoju liniju?
Budućnost sam pretvorila u sadašnjost. Od 01. oktobra 2012., zvanično je počela s radom Umetnička radionica “Kapetan”, s prodajnim prostorom u centru Banjaluke, u Robnoj kući “Boska”. Trenutno odobrenje koje će mojoj radionici dodeliti status umetničkog zanata. To je prva radionica tog tipa i s takvim statusom u našoj maloj državi i jako sam ponosna na tu činjenicu. Svi članovi moje porodice na svoj način aktivno učestvuju u radu same radionice, pa odatle potiče i njeno ime “Kapetan”. Naime, prezime Juzbaša u prevodu znači kapetan.
Što se kolekcija nakita tiče, “My Fall” i “Concrete Sadness” su kolekcije jesen/zima 2012/2013, a već su u pripremi i delom izložene prolećne kolekcije “Broken Space”, koja je napravljena od razbijenih ogledala utopljenih u glinu i “Disorder”, s izraženom asimetrijom u boji i oblicima, te, letne kolekcije “Colored” i “Sunny Day” koje radim u skladu sa najavljenim bojama za sledeću sezonu. Stalno aktuelne su i kolekcije “Funky” i “Retro”, dok su kolekcije “Green Garden” i “Insects” rasprodate i neću ih ponovo otvarati. Pored nakita, mnogo pažnje izazivaju i unikatne “custom made” cipele i džins, jer ih je nemoguće negde dalje naći u Banjaluci.
Umetnička galerija i umetnica
Umetnička galerija i umetnica

Šta je ono što tvojim radovima daje pečat i po čemu su prepoznatljivi?
Unikatnost. Svaki komad je poseban. Kada radim kolekcije, pregledam vagon fotografija na internetu da se uverim da neko nije napravio sličnu kolekciju.
My Fall, Vineyard
My Fall, Vineyard

Kako bi opisala svoj nakit i kome je namenjen?
Iskreno, moj najveći strah u ranim počecima je ležao u pitanju: ko je dovoljno lud i hrabar da ovo stavi na sebe? Obožavam praviti eksentričan nakit koji nije za svakodnevnu upotrebu. Međutim, vremenom sam se opustila i uverila da ima mnogo hrabrih i ekscentričnih dama koje uživaju u takvom nakitu.
Disorder
Disorder

Po tvom mišljenju, šta je od nakita aktuelno ove sezone?
Uvek je sve aktuelno, ali ova sezona protiče u geslu “više je više”. Masivan nakit u svakom smislu, kombinacija smeđe-zeleno-oker ili čiste boje u ljubičastim, zelenim i plavim nijansama. Ono što je meni zanimljivo su trendovi najavljeni za proleće/leto 2013. Cvetni i geometrijski dezeni se vraćaju na pantalone, kratke suknje i vruće pantalonice u kombinaciji s cipelama s platformama s malo širom potpeticom nego ove godine i mnoštvo ukrasa na nogama, rukama i kosi, što je novina. Takođe, vraćaju se i mokasine i espadrile u svim bojama. Narandžasta boja će biti u svim varijantama, najčešće u kombinaciji s crnom i belom, mada, kao i svake godine, nosi se sve što poželite.Što se nakita tiče, ako je sada “više je više”, za prolećnu i letnu sezonu će biti “previše je više”. Mnoštvo kolora i vraćanje ukrasa od čipke i satena me baš raduje.
Da li imaš neki savet za naše čitateljke?
O, da! Budite svoje i budite posebne. Izbegavajte uniformisanost u smislu da morate nositi ono što ste videle na svojim komšinicama. Sve smo mi rođene kao unikatne ličnosti, sa unikatnim otiscima prstiju, pa zašto onda to ne bi i ostale?
Green garden
Green garden

I za kraj, reci nam kako možemo poručiti neku od tvojih rukotvorina?
Jedini način je da kupite direktno u prodavnici “Kapetana”, Trg Krajine 2, RK “Boska” u Banjaluci, a za sve druge informacije je najlakše preko FB stranice

Comments

Popular Posts