Brutalna policijska racija u Demofest klubu u Banjaluci



 
Sinoć je u DFK klubu, po riječima Brane Janković iz Demofesta, došlo do brutalne policijske racije prilikom koje je povrijeđeno i nekoliko posjetilaca kluba.





Tragom ove informacije kontaktirali smo i banjalučki CSB i dobili smo sledeću informaciju :"Sinoć je u Demofestu klubu u Banjaluci došlo do narušavanja javnog reda i mira pa je zbog toga policija morala uspostaviti mir. Patrola je došla u Demofest klub na poziv zbog tuče koja se desila i uspostavila je javni red i mir. Nije bilo nikakvog obračuna policije sa gostima, jer je policija samo radila svoj posao. To je jedino šta mogu da vam kažem.“, rekao je za BUKU šef dežurstva u Centru javne bezbjednosti Banjaluka.

U vrijeme racije nije bilo tuče u klubu niti van kluba, kaže za BUKU Brana Janković, i dodaje DFK klub vodi računa o bezbjednosti svojih gostiju i niko iz kluba nije u tom trenutku imao razlog, niti je pozvao policiju da interveniše.
Redakcija portala BUKA stupila je u kontakt sa očevidcem nemilog događaja koji nam je ispričao svoje iskustvo:
"Oko 15 do 1 se ugasila muzika, upalila su se svjetla i počeli su ulaziti policajci. Svi u društvu smo se zgledali i bili smo zbunjeni, jer nismo očekivali da će se racija desiti u DFK, gdje izlazimo otprilike od kad je otvoren i nikada nije bilo problema. Uniformisani policajci i dvije djevojke u civilu su pretresali torbe, jakne i novčanike ljudima. Prilično grubo su postupali sa prisutnima u klubu. Tjerali su ljude koji su držali prekrštene ruke da ih ispruže i da stoje mirno. Pitanja koja su postavljali bila su, po mom mišljenju, neumjesna. Moju prijateljicu koja ima 24 godine pitali su zna li joj otac gdje je ona sada, mene 'duvam li', a kada sam rekao da ne, policajac je odgovorio sa 'AHA'. Kada je racija završena, izašao sam ispred kluba. Pošto radim u medijima, znam da bi trebalo da postoji nekakvo obavještenje za javnost u ovakvim situacijama. Prišao sam im i pitao koliko informacija je dostupno javnosti. Na to sam dobio slabiji udarac u glavu i fizicki bio uguran u klub uz rečenice 'Marš dolje! Šta hoćes ti?'" od strane istog policajca koji me je u klubu ranije legitimisao", rekao je za BUKU svjedok dešavanja koji je zamolio da ostane neimenovan.

A ovo je verzija Ministarstva unutrašnjih poslova RS ( zvanično saopštenje na sajtu MUP-a RS ) :

"Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka, u noćnim časovima dana 17.12.2011.godine, na osnovu bezbjednosne procjene izvršili su operativno- taktičku radnju „racija“ u ugostiteljskom objektu ,,DFK,, u ulici Patre u Banja Luci. U ugostiteljskom objektu je zatečeno oko 150 lica. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru uručeno je sedam prekršajnih naloga i to: Zbog počinjenog prekršaja ne postupanje po zakonito izdatom naređenju polcijskog službnika (odbijanje da daju na uvid lična dokumenta), nakon čega su lica izvedena iz objekta gdje je im je utvrđen identitet i izdano pet prekršajnih naloga, zbog počinjenog prekršaja točenja alkohola očigledno pijanim licima odgovornom licu u pomenutom ugostiteljskom objektu  jedan prekršajni nalog i zbog počinjenog prekršaja drsko ponašenje – skakanje po vozilu sugrađanina, jedan prekršajni nalog"


Sa zida FB stranice DFK Kluba:
Ljubazno molimo sve vas koji ste na bilo koji način pretprjeli bilo kakav oblik fizičkog zlostavljanja tokom sinoćnje racije u DFK da pošaljete svoje kontakt podatke na slijedeći mail goran.lazic@demofest.org kako bi vas mogli kontaktirati. Mi se svakako izvinjavamo zbog neprijatnosti koje ste preživjeli. Učinićemo sve što je u našoj moći da istražimo do kraja cijeli slučaj. DFK tim.

I dalje očekujemo nove informacije očevidaca o ovom slučaju, a iz DFK kluba najavljuju i prijavu, zbog načina vođenja racije, nadležnim organima....

Autor: BUKA
Objavljeno: 18.12.2011 u 08:00

Comments

Popular Posts