IZJAVA NA PRESS KONFERENCIJI „DIONIS“, Banja Luka, 02.08.2010.

Na konkursu Ministarstva za prosvetu i kulturu za sufinansiranje projekata književno – umetničkog stvaralaštva iz oblasti izdavačke delatnosti, moj rukopis „Azilant u crvenim papučama“, knjiga poezije, veoma je visoko rangiran od strane komisije u sastavu: dr Aleksandar Saša Grandić, dr Saša Šmulja, prof Tanja Stupar Trifunović.
Zahvaljujem komisiji, počastvovana sam njihovom odlukom.
Prolaskom rukopisa na konkursu Ministarstva, isti je dobio finansijsku pomoć za štampanje u iznosu od 500 KM, koje ne želim da primim jer smatram da je potez Ministarstva krajnje degradirajući, čak i uvredljiv.
Konkurs Ministarstva za sufinansiranje projekata iz oblasti izdavačke delatnosti je neefikasan i uprkos činjenici da je to poznato svima, od književnika, preko izdavača, do Ministarstva, traje već godinama, no, položaj u koji su dovedeni književnici nakon objavljenih rezultata konkursa za ovu godinu, nije čak ni smešan, žalostan je.
Naime, dodelivši za rukopise svotu od 1000 i 500 KM po rukopisu, ovisno o žanru, Ministarstvo je prisililo književnike da kod izdavača uzimaju kredite da bi odštampali knjige, jer moraju prikazati gde su potrošili novac Ministarstva.
Od ukupne svote od oko milion maraka, koliko je Ministarstvo izdvojilo za kulturu u RS, na konkurs za sufinansiranje je izdvojeno 40 hiljada maraka, što bi bila solidna svota da nije reč o 36 rukopisa, koliko ih je odabrano.
U odgovoru na otvoreno pismo koje sam uputila ministru Kasipoviću, on tvrdi kako Ministarstvo pomaže književnicima tako što sufinansira izdavačku delatnost i otkupljuje knjige od izdavača. Ja više nisam spremna učestvovati u ovoj neistini i pokrivanju izjava iz Ministarstva, stoga, odbijam njihovu „pomoć“ i tražim da Ministarstvo podrži književnike na adekvatan način ili javno kaže da ne namerava podržati književnost i književnike Republike Srpske, a novac iz budžeta preusmeri na projekte koji mogu opravdati svoje postojanje.

Comments

Anonymous said…
прочитајте цео блог прилично добро

Popular Posts