SEX MAŠINA I ŠUMSKA JAGODA



Nadmoćna pojava glasnih moralista, skrivena u liku komšinica s leve i desne strane ulice, i na samo pominjanje reči “seks” zgražava se i istu identifikuje s rečju: prostitucija!
Sem pomenutih, posebnu ulogu u obrazovanju, barem kada je reč o intimnim sferama ljudskog života , imaju mediji. Oni nas, vrlo velikodušno, obrazuju putem španskih serija, prštećim ljubavnim zanosima, zaverama, intrigama, te, sasvim brišu pojam zdravog seksa iz svojih rečnika.
Doduše, treba biti pravedan i priznati da iz stručnog tabora naših medicinara konstantno pristižu opomene. Pazi sifilis, pazi triper, pazi SIDA, koristite kondome, praktikujte siguran seks , zaštitite se od neželjene trudnoće… Nigde ni slovca o potrebama i ugodnim stranama samog doživljaja.
Časopisi su nešto slikovitiji. Uputiće vas u sve tajne trajnih veza, pretvoriti u šonje i namiguše i, pored toga, objasniti koliko se isplati nevinost. Zbog recepta ”ti meni stan i auto, ja tebi nevinost”, pojam “komercijalne device” odavno je trebao biti uvršten u moderne leksikone.
Sušta suprotnost ovom primeru, saveti su devojkama koje to više nisu. Kada se mlada, zgodna i lepa, pretvori u “staru” devojku, onda to u očima društva nije lična odluka, nego promašen stav i nesretna sudbine. Ako izuzmemo ratno i posleratno vreme, onda se validnim razlogom proglašava “potraga za princem na belom konju”.
Šteta što je nemoguće dokazati kako su nam preostali samo konji, a nit' su oni više beli, nit' ih jašu prinčevi.
No, nije sve tako crno.
Danas su starosne granice pomerene i žene su, samim tim, mlade sve dok su sposobne rađati (rekoše moralisti). O seksu zbog seksa ponovo ni reči, a ako se neudata žena usudi progovoriti na tu temu, biće joj (brzinom munje) prišiven neki od “ukrasnih prideva”, kojima naš jezik zaista obiluje.
Sasvim zanemarene, od društva negirane i sve mnogobrojnije su devojke u tridesetima, koje smatraju da je još uvek rano za bračne i druge obaveze.
Od saveta je mnogo bolja priča devojke, koja se posle višegodišnje potrage za trajnom vezom i mnogobrojnih poseta psihijatrijskim ordinacijama, odlučila vratiti na početak.
Seks, ali iz zdravstvenih razloga.
Uspešnost svog poduhvata je,onako usputno,opisivala prijateljici putem ЅMЅ poruka.
-U dobrom sam društvu, pijemo kafu pored reke, on me hrani šumskim jagodama. Pripremem se na preporučenu terapiju!”
Sledeća poruka je glasila:
-Polja jagoda su nepregledna, on slađi od šlaga; žubori potok, pevaju slavuji... idem se sladiti!”
Opravdano je pretpostaviti da se reči nisu odnosile samo na jagode, a nekoliko sati posle, stigla je i poslednja, posledična poruka.
-Sa planine neću lako, nasukali smo se do ludila, pijemo crno vino u nekoj kolibi. Samo, ne znam kako ću moći hodati...”
Poruka ove priče je jasna. Ukoliko se čovek nađe u prirodi, u dobrom društvu i još rasterećen brige o zaštitnim sredstvima i bolestima (što ne treba zanemariti), zdrav seks je lek za mnoge boljke i neretko daje bolje rezultate od psihijatrijskih terapija.
Ipak, treba naći pravu meru, jer prekomerne količine mogu izazvati bolne posledice.
O ovisnosti - neki drugi put!

Comments

Popular Posts