BALKAN EXPRESS - Više vole one druge


Balkan Express, studio ATV, Banjaluka

                                                                                                    Liverpul je imao Bitlse.  
LA ima Peperse.
Banjaluka ima Balkan Express.
Da živimo negde dalje, sad bih završila tekst.
Ali, ne mogu jer živimo na Balkanu, a Balkan Express je balkanska priča, stasala svirajući obrade stranih pesama među bodljikavim žicama SFOR-a.
Zapravo, oni su prva i jedina institucija rock muzike u Banjaluci.
Monument posleratnog vemena. Uspomena na dane kada su našom zemljom patrolirale vojske svetskih sila. Na njihovim svirkama publika je nosila šlemove, pancire i vojne čizme. Žalosno, ali istinito je da bi malo šta ostalo od rok muzike u ovoj zemlji da nije bilo stranih vojnih sila.
Ne zato što mi ne znamo šta je dobra muzika, nego što su rokeri „gradska raja“, a navala ruralnog stanovništa je bukvalo pregazila obeležje grada i donela sa sobom nove kulture, kojima u gradu nije mesto. I umesto da se stanovništvo prilagodi uslovima u kojima živi, desilo se suprotno. Gradom je zavladala ruralna kultura, a predstavnici tog pravca su bili pevači i grupe poput Baje Malog Knindže i Jandrinog Jata.
Klub "Onazis", srušen 2003. godine. Nastup benda "Tanker".
Takvom stanju je doprinela i podrška „starih“ rokera, kao što je, svojevremeno, bio slučaj kada je Bora Đorđević podržao papazjaniju od benda Minđušari i javno podržao „angažovanu poeziju“ Baje Malog Knindže, koja je veličala selo i seoski način života.
U takvim uslovima, bend poput Balkan Expressa, ne bi imao nikakvu šansu da opstane, da nije bilo publike u vojnim bazama, koja je bila distancirana od kulturnog poremećaja naših prostora.
U svakom slučaju, Balkan Express je prvi pokušao obnoviti rok scenu u Banjaluci, otvaranjem muzičkog kluba „Onazis“ u septembru 2000. godine.
Pored Balkan Expressa, u klubu su nastupala poznata imena sa prostora bivše Jugoslavije kao što su: Rambo Amadeus, Neverne Bebe, Negativ, Damir Urban, Madam Piano, 357, Bjesovi, Kristali, Bili King itd., ali i  alternativni bendovi iz US, Italije, Finske, Danske, Češke, Holandije. Kroz klub su prošli skoro svi tadašnji bendovi: Mane Sagra, Interfector, PLĐ, Tobbaco Bluses Band, Vagabundo, Chicken Jazz Band itd.
Na žalost, pobedio je Mile Kitić, a klub „Onazis“ je srušen 2003. godine.
Ali, ni oni nisu odustali.
Banski Dvor, 2008, Balkan Express i Miona Graovac
Izgubljena bitka nije značila izgubljen rat. I kud lepe sreće da su svi koji su dolazili posle njih pokušavali uraditi isto.
Zanimljivost vezana za ovaj bend je i prisustvo poznatog spikera Darka Gunjića – Gunje, koji je poslednjih petaestak godina, kroz emisije na „BIG“ radiju u javnosti okupljao ljude koji su još uvek gajili rok kulturu, a bend, Balkan Express, pored muzičkog kvaliteta, dobrim delom je stekao popularnost upravo zahvaljujući Gunjinoj medijskoj promociji samog benda.
Trenutno, zvanična izjava benda je da je Darko Gunjić – Gunja „logistika i bek vokal“, šta god to značilo. No, Gunji ću posvetiti poseban tekst, kao rock promoteru ovog grada, pa će nam lično objasniti o čemu je reč.
Na neki način, koncert u Kulturnom centru ”Banski Dvor”, 10.12.2008., označio je drugi deo serijala ove balkanske priče. No, da krenemo redom.

ISTORIJA BENDA

Bend je osnovan u oktobru 1996. godine. Prvu postavu su činili: Momo Nikić (gitara), Saša Nikić (vokal), Golubović Darko (bas gitara), Milić Dejan (bubnjevi) i Arijana Kuzmanović (klavijature).
Bend je u početku svirao iskljičivo obrade stranih pesama u bazama SFOR-a, ali i po klubovima: „Hard Rock Cafe Banja Luka“, „Jazz Club Naima“, „Boomerang“ i „Molos“.
Krajem 1997. bend snima prvi pilot singl „Sam i slobodan“ u studiju „BIG“ radija, kao i prvi spot za istu pesmu u produkciji „BEL“ televizije, kojeg je režirao poznati banjalučki roker,  Miro Janjanin.
Album „Preporučeno“ sniman je tokom avgusta 1998., u beogradskom studiju „Akademija“.
Sa snimanja spota za pesmu "ŠA LA LA LA".
U oktobra iste godine, album se na tržištu pojavljuje u izdanju „ITMM“ Beograd.
Za pesme „Skakač“ i „Marina“ su 1999. snimljeni spotovi u produkciji „ATV“, a režirao ih je Branko Lazić.
Pored navedenih,  pesme „Ti si ta“ i „Sam i slobodan“ , bile su u vrhu top lista svih značajnih radio i TV stanica u BiH.
Bend ima veliki broj svirki,  kako u BiH (Sarajevo, Tuzla, Gradiška, Brčko, Bihać, Prijedor, Livno, Travnik, Trebinje itd.), tako i na području Srbije i Crne Gore.
Krajem 1999. bubnjar Dejan Milić napušta bend, a umesto njega dolazi Damir Stanivuković. U periodu od 2000 – 2003. bend je bio pojačan pevačicom Jelenom Kuljić, a povremeno i sa klavijaturistom Draganom Mijatovićem. Sredinom 2002. godine iz benda odlazi bubnjar Damir, a menja ga Aleksandar Ivanov – Smaja.
Krajem iste godine snimljen je pilot singl „Ludi konj“ u studiju „Zen“ Banjaluka, kao i spot za istu pesmu u produkciji i režiji „Ćera Video Production“.
Pored koncerata u BiH bend u maju 2003. odlazi na sedmodnevnu turneju po Italiji (Torino, Milano, Venecija). Krajem istog meseca bend napušta basista Darko Golubović, a dolazi Aleksandar Vlajisavljević.
U februaru 2004. godine u bend dolazi klavijaturista Stefan Nikić.
Krajem 2006. iz benda odlaze pjevac Sasa Nikic i bubnjar Aleksandar Ivanov,a pocetkom 2007. u bend dolaze Oskar i Damir.


DANAS

Tokom 2007. bend u studiju snima svoj drugi album “ŠA LA LA LA LA”, koji izlazi krajem iste godine, izdavač je  “TREND” produkcija, dok su pesme snimljene u “Oxigen” studiju. Na albumu su gostovali  Joe Coyle ( u osmoj pesmi) i Darko Gunjić – Gunja ( u jedanaestoj pesmi).
Trenutna postava benda je: 



Dražen Pozderović - Oskar




Dražan Pozderović - Oskar (vokal), Rođen je 15.01.1978. u Banjaluci. Pored muzike, bavi se i fotografijom. Njegov opis je da  “u slobodno vreme živi i pušta druge da rade to isto”.
Pridružio se bendu početkom 2007 godine.





Momir Nikić



Momir Nikić  (gitara),
Kompozitor, tekstopisac, aranžer, programer i gitarista. Rođen 25.09.1963. u Banjaluci. Prije Balkan Expressa svirao je u bendovima: Neki Ljudi: 1978 – 1983, Irena 1985 – 1991 (Drugo mjesto na subotičkom festivalu 1985.), Sebastijan 1993 – 1995, Chicken Jazz Band 2000 – 2002.





Aleksandar Vlajsavljević








Aleksandar Vlajsavljević (bas gitara, prateći vokal).
Rođen je 20. 12.1975. u Okučanima.
Prije je svirao u bendu „The Boss“.









Stefan Nikić


Stefan Nikić (klavijature), Klavijature, prateći vokal. Rođen 31. VIII 1988. godine u Banjaluci.
Pobjednik I Đurđevdanskog festivala sa kompozicijom „Kad stane rat“, kao i prva nagrada publike na II Đurđevdanskom festivalu.
Završio srednju muzičku školu „Vlado Milošević“.
Student Akademije umjetnosti u Banjaluci-muzički odsek.
Svirao u bendu Kamena Dama. Uzori su mu  John Lord, Greg Manzarek, Keith Emerson, Tony Banks, Rick Wakeman, Bach.


Damir Stanivuković






Damir Stanivuković (bubanj), rođen je 1965. u Banjaluci.
Završio je osnovnu i nižu muzičku školu. Zvanična biografija je da je Damir „kao mali pokazao interesovanje za poljoprivredne instrumente-harmonika and tanjirača“.
Prvi put se bendu pridruzio 1999.  i svirao do 2002., da bi mu se ponovo priključio 2007. u Kranjskoj Gori.







Darko Gunjić - Gunja



Darko Gunjić-Gunja (logistika i bek vokal).
Rodjen 18.04.1969 god. u Banjaluci.
Jedan od najpoznatijih radio voditelja u Banja Luci, i kao što rekoh, o njemu ćemo malo više drugi put.




 Priču o Balkan Express-u ću najbolje završiti izjavom Momira Nikića, koju je dao za „Nezavisne Novine“: 


„Kad je bio rat, recimo, mi smo uvijek svirali, zato se bend i zove "Balkan Express", po onom filmu. U nenormalnim uslovima smo svirali i ti kad prebrodiš te uslove, ovo sada je odlično. Banjaluka se gradi, međutim, kada je rok u pitanju loša nam je infrastruktura, nemamo ono što bi trebalo da imamo. Stvar autora i bendova je da sviraju. Čim se otkrije njihov kvalitet bilo bi normalno da snime album, da ga izdaju, da ga promovišu u medijima... Za sada je to sve nekako paušalno. Moja želja je da postoji banjalučka rok scena”.

Eto, zaključak bi bio kako Nikić i ja delimo istu želju.
Nadajmo se da će nam se ostvariti!


IZVORI: (podaci i fotografije)

Comments

Popular Posts